Over de Ronde van Italië

 

De Ronde van Italië is een oude wielersportronde en maakt samen met Frankrijk en Spanje de Grote Drie Rondes compleet. Er zijn in totaal 21 etappes en veel fans noemen de ronde van Italië een stuk groter dan de ronde van Frankrijk. Zeker omdat het aantal dopingschandalen in Italië lager ligt. De eerste Ronde werd verreden in 1908 en was eigenlijk alleen maar een manier om de krant een boost te geven. De Ronde groeide uit tot een fenomeen en het duurde niet lang voordat renners van over heel de wereld deel zouden gaan nemen aan de Ronde. De Ronde van Italië is ook weer interessant geworden voor de Italianen zelf sinds 2000 omdat er steeds meer nationale successen zijn. En dat is natuurlijk goed voor de sport.

Niet langer Milaan

Zoals we al eerder schreven, was de Ronde van Italië een manier om de krant een boost te geven. La Gazetta dello Sport had het hoofdkantoor in Milaan en daarom was het startpunt en eindpunt van de tour altijd in Milaan. Vanaf 1960 werd steeds meer losgelaten aan de traditie en verplaatste de Ronde van Italië zich door heel het land, waar het veel andere startpunten en eindpunten zou krijgen. Dit maakte het niet alleen interessanter voor de kijkers en renners. Ook de lokale economie had hier enorm baat bij. Vergeet niet hoe groot het aantal mensen is dat met de karavaan meekomt…

Het hoogtepunt van de Giro zijn de beklimmingen en de Cima Coppi is natuurlijk het echte hoogtepunt. Dit is het hoogste punt van de Ronde van Italië en met de verschillende startpunten en eindpunten is het hoogste punt van de Ronde ook ieder jaar ergens anders te vinden. De speciale prijs voor de renner die hier als eerste komt, is niet alleen leuk om een gokje op te wagen in het online casino. Het is tevens een prestigieuze prijs die in het leven geroepen is als eerbetoon aan een overleden renner (Fausto Coppi).

De Nederlanders en Belgen doen het relatief goed in de Ronde, maar pas in 2017 werd de Ronde gewonnen door een Nederlander. In 2012 was het een Belg die de Cima Coppi won. Hoewel we niet kunnen spreken van enorme successen en een beruchte naam in de wielersport in Italië, zijn er dus zeker successen voor de Nederlanders en Belgen. Uiteraard is dat een reden om ieder jaar opnieuw te hopen op een nieuw succes.

Komende jaren

We hopen dat we de Ronde van Italië de komende jaren met alle andere fans kunnen kijken vanuit Utrecht. Hier kunnen we de wedstrijden gewoon constant aan laten staan, want alle mensen die niet willen kijken, die kunnen gewoon ergens anders heen. Drinken is op locatie te krijgen, voor eten hoef je slechts een paar deuren verder. Dit eten kan afgehaald worden en gewoon meegenomen worden naar de locatie waar we zitten. Vergeet niet om bestek mee te nemen vanaf huis wanneer je op locatie wilt eten op een fatsoenlijke manier.

 

Terug naar Home